Как да изберем разтегателна маса за кухнята или хола ни?

Масата е един от основните елементи на една стая, независимо дали е кухня или хол. За ежедневието масата трябва да е компактна и удобна, независимо дали закусваме на нея или четем. Ами ако трябва да приемете голяма група приятели или да се съберете на масата с цялото семейство? Разтегателната маса може да комбинира предимствата на малка маса и размерите на голяма маса. Тази статия ще ви помогне да разберете как да изберете разтегателна маса за вашата кухня или хол.

За начало помислете за видовете плъзгащи се маси. Те се различават по формата на плота, неговия размер, дизайн, а определящият фактор, като правило, е механизмът на трансформация.

Как да изберем разтегателна маса за кухнята или хола ни

Малки разтегателни маси, тип книжни маси

 Изключителна характеристика на такива маси е тяхната компактност и способността да нараснат до размера на голяма маса за хранене с няколко движения. Само си представете: размерът на сглобения плот е около 20-25 см, но при разгъване размерът му се увеличава до 140 см, което позволява на компания от 6-8 души да седи на такава маса.

Механизъм за завъртане и накланяне на плота

Друг интересен вариант, подходящ както за кухнята, така и за хола, ще бъде плъзгаща се маса с механизъм „Завъртане и накланяне на плота“. В сглобен вид е много компактен и подходящ за малка кухня. И отличителна черта на такава маса е, че в разгънато състояние се увеличава не само дължината, но и ширината на плота. Това ще позволи както да запазите пространството и комфорта в малка стая, така и да съберете компания от близки приятели на масата.

Когато избирате сгъваема маса, не забравяйте за дизайна. За да може масата да се слее хармонично с обстановката на кухнята или хола, изберете подходящия цвят за нея. Разтегателните маси могат да имат напълно скучен дизайн: могат да бъдат украсени със стъклени вложки, да имат издълбан декор и рисунки. Някои модели от нашите разтегателни маси са проектирани специално за кухненски колекции , така че няма да е трудно да създадете комплект за стая в същия стил. 

Обобщавайки горното, ще дадем редица съвети за избор на плъзгащи се маси.

Важни съвети за избор:

Ако изберете сгъваема маса за малка всекидневна, тогава обърнете внимание на масите за книги. Те няма да заемат много място в сглобено състояние, но в разгънато състояние ще позволят да се настани голяма компания зад тях.

Избирайки маса за малка кухня, разгледайте маси с механизъм „Завъртане и накланяне на плота“ или механизъм „Удължаване и две вложки“: това е опция за тези, които искат да имат пълна маса, но запазват достатъчно свободно пространство.

Когато избирате такава плъзгаща се маса, седнете на нея, включително на масата в разгънато състояние. Подпорите не трябва да пречат на гостите да седят на такава маса.

Неравните подове могат да разклащат масите. Но това може да се избегне, като изберете маса с регулируеми крака. С тяхна помощ, дори на неравен под, масата-книга ще заеме стабилно положение.

Не забравяйте да разгледате по-отблизо механизма на масата. Необходимо е частите да се движат лесно и плавно, но в същото време да гарантират твърдостта на закрепването в разгънато състояние.

При избора на маса се препоръчва да се обърне внимание на качеството на  материалите . Производител, който иска да спести пари, може да направи вложки от евтин и неустойчив на износване материал.  Няма да е излишно да проверите фиксиращите механизми: масата трябва да е еднакво стабилна както сглобена, така и разглобена.

Погледнете по-отблизо външния вид на масата. Изберете работен плот с дизайнерски модел, който подчертава вашата личност. Стъкленият плот ще издържи по-дълго, а заоблените му ъгли ще гарантират безопасност по време на употреба. Кантирането на ръбовете на масата е изряден външен вид и гаранция за качество. Закрепването на ръба е толкова здраво, че влагата, температурните промени и механичните влияния не се страхуват от него.